Iz svijeta: Slike sedmice

Svadbeni nakit

Na nekim mjestima priprema mladenke traje malo duže. Aysel Gerova strpljivo podnosi proceduru gustom bijelom kredom i svjetlucavim nakitom za lice. Ova 24. godišnjakinja dolazi iz bugarskog planinskog sela Ribnovo, gdje većinu stanovnika čine Pomaci, muslimanska manjina u, inače, hrišćansko-pravoslavnoj zemlji. Najpoznatija njihova tradicija je Pomačko vjenčanje, koje se održava samo u hladnim mjesecima, jer mnogi muškarci zarađuju novac u inostranstvu tokom toplijeg doba godine. Međutim, prilikom fotografisanja sretnog para, možda će biti malo teško reći „Molim, nasmijte se!”

Glad nema očiju

Bilo u loncima, zdjelama, čak i kesama: kao ovde, na podjeli hrane u pograničnom gradu Rafah, Palestincima u Gazi nije bitno kako će uzeti nešto za jelo – glavna stvar je da uopšte dobiju nešto da bi nekako predeverali dan. Glad koja muči veliki dio siromašnih i beskućnika u ratnoj zoni čini djecu posebno osjetljivijom na bolesti. Doktori prijavljuju iznemogle pacijente, humanitarne organizacije izvještavaju o spontanoj pljački konvoja koji sada stalno stižu do Gaze, ali dostavljaju samo djelić količine hrane koja bi bila neophodna za adekvatno snabdijevanje.

Ukrasi za praznike

Ukrajinska prijestonica svake se godine ukrašava za praznike: ovog puta u centru Kijeva ispred kafića stoji simbolično drvo, napravljeno od dijelova raketa i čaura, koje su prikupile ukrajinske oružane snage. Ruski agresorski rat, koji u Ukrajini bjesni od 24. februara 2022. godine i u kome je poginulo oko 10.000 civila, sveprisutan je tokom praznika. Ipak, Ukrajinci, poput ovih na slici, kupuju poklone i pokušavaju da slave što bolje mogu, čak i druge ratne zime.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)