Vlada HNK-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih finansijskih obaveza

Na tragu posljednjeg u nizu sastanaka predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona s čelnicima četiri sindikalne organizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja u HNK-u, Vlada obavještava javnost o tomu kako je socijalne partnere podrobno upoznala sa svim do sad učinjenim na tragu poboljšanja prava odnosno radnoga i životnog standarda zaposlenih u prosvjeti, ali i kako, zbog manjega priljeva sredstava u budžet u odnosu na ono što je planirano, jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih finansijskih obsveza, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Vlada u aktuelnom sazivu, kakose navodi, preuzela je upravljanje kantonom i njenim budžetskim sredstvima u krajnje nepovoljnomu trenutku. Budžet HNK-a je, osim negativnim uticajem globalnih finansijskih kretanja koja osjetno smanjuju priljev sredstava s viših nivoa, opterećen i nizom preuzetih obaveza. Vlada i ovom prilikom jasno poručuje kako će joj u centru prioriteta, ipak, ostati očuvanje svih radnih mjesta u sektoru prosvjete, a podsjećaju kako u HNK-u ima 78 škola (49 osnovnih i 29 srednjih) i kako ukupan broj zaposlenih u školama dostiže brojku od 3.080 radnika.

Vlada je sindikalne čelnike izvijestila o usvajanju Pedagoških standarda i normativa, Pravilnika o napredovanju i Pravilnika o stručnomu nadzoru, a neki od tih dokumenata godinama su u HNK-u bili van snage. Takođe, izviješteni su i kako su u izradi Pravilnik o stipendijama, Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Zakon o obaveznom predškolskom vaspitanju, Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o kulturi u HNK-u.

Sindikatima je na sastanku ponuđeno uvođenje mentora i savjetnika, s dodatkom na platu od 3 odnosno 5 postos jasnom napomenom kako bi ti iznosi bili utvrđeni za jednogodišnji period, uz otvorenost za kasnije sagledavanje mogućnosti njihovog povećanja. Najavljena je i mogućnost uvođenja isplate naknada za članove komisije za polaganje stručnih ispita.

Vlada je do sad osigurala sredstva za psihologe, sociologe i logopede u školskom sistemu, a želeći sačuvati postojeća radna mjesta, smanjila je broj učenika po razredu na 14 do najviše 24 u srednjim odnosno 27 u osnovnim školama. Asistentima u nastavi povećana su primanja sa 700 na 800 KM i uvedeni su u zakonske okvire, što znači da će u HNK-u od sljedeće školske godine asistenti u nastavi biti izjednačeni u pravima s ostalim nastavnim osobljem. Osigurano je i da ti ardnici ove godine dobiju i regrese i godišnje odmore, što do sada nije bio slučaj, a uvedeno im je i pravo naknade za prevoz.

Nadalje, Vlada je povećala platne koeficijente spremačicama u školama sa 1,21 na 1,31, a sve to znači izuzetno velika finansijska sredstva, za koja je trebalo iznaći prostora u budžetu, koji je ova Vlada preuzela na isteku godine, u okolnostima u kojima je morala preuzeti i prihvatiti zatečeno s krajnje minimalnim manevarskim prostorom.

“Tražeći i ovom prilikom sindikalno razumijevanje činjeničnog stanja i nepostojanja prostora za veće ustupke u ovom trenutku, Vlada napominje kako želi biti u neprekidnoj komunikaciji sa svim socijalnim partnerima, obećavajući kako će, ukoliko dođe do većega priljeva poreskih sredstava, odmah intervenisati na povećanju visine primanja prosvjetnih radnika. Vlada je u ovom trenutku spremna potpisati obećanje kako će povećanje plata pratiti postotak rasta prihoda iznad onoga što je budžetom planirano, odnosno ukoliko bi se dogodilo da prihodi porastu za 10 posto više od plana, za 10 posto bi porasli i lični dohoci. Za sada, Vlada ne raspolaže ni prostorom ni mogućnostima, ali ni mandatom za pružanje lažnih nada, davanje lažnih obećanja i, pogotovu, za preuzimanje neodrživih obaveza koje bi ugrozile stabilnost kantonalnih finansija”, ističu iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)