Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u većem dijelu Hercegovini i na sjeveru Bosne pretežno vedro, a u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan Sedlo, Sokolac 0, Bihać, Bugojno, Prijedor 2, Doboj, Livno, Sanski Most, Srebrenica 3, Banja Luka, Sarajevo, Široki Brijeg 4, Gradačac, Trebinje, Tuzla, Zenica, Zvornik 5, Bijeljina 6, Mostar 8, Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i dio večerni u zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne je moguća slaba kiša.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 8 do 14, na jugu do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Uz djelimičnu stabilizaciju vremena i nešto povoljnije biometeorološke prilike većina populacije će, sa odmicanjem dana, biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti.

Nakon hladnog jutra, danju će blago otopliti i biće, ipak, malo ugodnije.

U dijelu sjeverne Bosne opšta slika će prije podne biti lošija u odnosu na ostatak zemlje, pretežno zbog slabijih padavina.

Poželjno je biti oprezniji, ne izlagati se pretjeranim aktivnostima i posvetiti pažnju primjerenom oblačenju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili suhom kolovozu, bez dužih zastoja

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća po vlažnom ili suhom kolovozu, bez dužih zastoja. U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenju vidljivost, zbog magle. Početak je nove radne sedmice, pa očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, posebno u većim gradskim zonama. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, a molimo i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od 100 metara), zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima-naizmjeničnim propuštanjem vozila. Takođe, na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Pelagićevo-Srebrenik (tunel Ormanica), Kladanj- Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazim promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)