Godišnjica masovnog ubistva: Sjećanje na mlade ubijene u Malom Orašju i Duboni u Srbiji

U masovnom ubistvu u Duboni i Malom Orašju, selima kod Mladenovca i Smedereva u Srbiji na današnji dan prije godinu dana stradalo je devetoro i ranjeno 12 mladih ljudi. Uroš Blažić, optužen za teško ubistvo, čeka suđenje u pritvoru, a pripremno ročište zakazano je za 23. maj.

Porodice, prijatelji i građani okupili su se na mjestu stradanja mladića u Ravnom Gaju, u Malom Orašju, prenosi Radiotelevizija Srbije na čijem programu će večeras u  21,10 satibiti prikazan i dokumentarni film “Oni nisu inicijali”.

Pjesmama koje su pisali i čitali školski i prijatelji stradalih u masovnom ubistvu u Malom Orašju i Duboni, počeo je komemorativni program u Ravnom Gaju, jednom od lokacija gdje se zločin dogodio.

Uz roditelje poginulih, prisustvovali su i rođaci, prijatelji, mještani te roditelji stradale djece iz OŠ „Vladislav “Ribnikar“

Predsjednik Vlade Miloš Vučević položio je cvijeće zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na mjesta masovnih ubistva u Duboni i Malom Orašju i tom prilikom je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti ubijene u tom masakru, koji se dogodio 4. maja prošle godine. 

Podsjetimo, u Ravnom Gaju (Malom Orašju) su hicima iz kalašnjikova i pištolja ubijeni M. M. (18), A. M. (18), N .M. (15), L. M. (20), N. S. (21), dok je P. M. (20) preminuo kasnije u bolnici u Beogradu, od zadobijenih povreda.

Uroš Blažić je osumnjičen da je, nakon pucnjave u Malom Orašju, automobilom stigao u selo Dubona kod Mladenovca, udaljenom desetak kilometara, gde je ubio policajca M. P. (22), njegovu sestru K. P. (19) i njihovog prijatelja D. T. (25).

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloljetno.

Blažić je pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca.

Do pucnjave je došlo dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

(Fena)