Prihvaćen protokol o saradnji Vlade HNK-a i Razvojne banke FBiH

Nakon uspješne ranije uspostavljene saradnje s Razvojnom bankom FBiH, koju su pozdravili domaći privrednici i koja je odigrala bitnu ulogu u oporavku domaće privrede ugrožene COVID pandemijom, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je odluku o nastavku te saradnje.

Na današnjoj sjednici, usvojena je Odluka o prihvatanju Protokola o saradnji između Vlade HNŽ-a i Razvojne banke FBiH za subvencioniranje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila potpora poslovnim subjektima s područja kantona.

U skladu s tom odlukom, Vlada će subvencionirati iznos sredstava u visini kamate kao kod COVID kreditne linije, dok bi razliku plaćao korisnik sredstava. Odabrano je 14 kreditnih linija s uslovima kreditiranja koji će koristiti privredi, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većeg broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna podrška razvoju privrede.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a, usvojena je Odluka o privremenim rješenjima izdatim na osnovu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Odlukom je produžen ranije postavljeni rok odnosno zaključeno je da periodisteka roka privremenih rješenja bude 30. juna 2023. godine.

Vlada je usvojila i Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih budžetom HNK-a za 2022. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a u iznosu od 75.000 KM za Ustanovu Edukacijsko-rehabilitacijski centar ”Sveti Josip Radnik” u svrhu finansiranja rada stručnog tijela za procjenu, praćenje i upućivanje djece s teškoćama u razvoju ili invaliditetom. 

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK-a, Vlada je usvojila Odluke o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije za petnaest energetskih objekata fotonaponskih elektrana na prostoru Grada Mostara. 

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći utvrđenih budžetom HNk-a za 2022. godinu s pozicije Ministarstva za pitanja boraca za pokrivanje troškova liječenja u iznosu od 370.000 KM za 39 osoba koje imaju status demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, kao i članova porodica umrlih boraca.

Usvojena je i Odluka o odobravanju 55.000 KM namijenjenih za sufinansiranje aktivnosti Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar. Takođe, usvojena je i Odluka o odobravanju novčanih sredstava predviđenih budžetom HNK-a za 2022. godinu Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu ”Džemal Bijedić” Mostar u ukupnom iznosu od 182.000 KM, namijenjenih za finansijsku podršku izdavaštvu, odnosno jačanju kapaciteta za naučno-istraživačke radove koji će biti realizovani kroz izdavaštvo.

Vlada je danas usvojila više odluka, zaključaka i informacija.

(NovaSloboda.ba)