Pretežno oblačno sa lokalnim pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u Hercegovini, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Bihać, Gradačac 3, Banja Luka, Sanski Most 4, Doboj, Tuzla 5, Ivan Sedlo, Livno, Sokolac 6, Sarajevo, Zvornik 8, Srebrenica, Zenica 9, Široki Brijeg 10, Mostar 12, Trebinje 13, Neum 15 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Poslije podne i tokom noći padavina uglavnom na podučju Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini južni i jugoistočni.

Temperatura vazduha u Bosni od 2 do 8, a u Hercegovini od 10 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika.

Tmurno vrijeme, praćeno kišom, sunježicom i snijegom, kod osjetljivih osoba može uzrokovati izraženije tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, iscrpljenosti, promjene raspoloženja.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

Opšta slika će, usljed izraženije nestabilnosti, biti lošija na sjeverozapadu Bosne.

Sa noćnim satima u cijeloj zemlji malo ugodnije, uz djelimičnu stabilizaciju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu, povećana je i opasnost od odrona.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona.

Na području Rostova (Novi Travnik-Bugojno) zbog većeg odrona zauzeta je jedna traka u dužini od 20 metara.

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Nevesinje-Gacko, kod mjesta Herceglija.

Na pojedinim dionicama upozoravamo na veće količine vode na kolovozu. Zbog magle ili niske oblačnosti vidljivost je mjestimično smanjena na putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Ormanica-Gradačac, Simin Han-Kalesija i Šićki Brod-Živinice-Kladanj. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Tokom dana moguća su kraća obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj, zbog minerskih radova.

Sporije zbog radova saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Živinice-Stupari (Đurđevik).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)