Održana 10. biciklijada Djeda Mrazova

U povodu božićnih i novogodišnjih praznika, u Mostaru je daanas održana tradicionalna, deseta po redu biciklijada Djeda Mrazova u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar (BKM) u saradnji s Udruženjem za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”.

Start i završetak biciklijade bio je ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a vozio se krug po cijelom gradu u dužini od oko 15 kilometara.

“Danas je lijep i sunčan dan, imali smo više stotina učesnika, tu su bili i naši gosti iz Imotskog i Sarajeva, a ono što me posebno veseli je jako velik broj djece koja su ponovo bila s nama. Imali smo i jedno promotivno iznenađenje, odnosno sistem javnih bicikala koji je Mostar dobio, a koja su građani danas vozili. U svakom slučaju, ovim događajem smo iz Mostara poslali jako lijepu sliku”, rekao je predsjednik BKM-a Toni Zorić.

Direktor “Nextbike” projekta za BiH Ahmed Ćerimović kazao je kako je da će navedeni projekat gradskih bicikala u Mostaru biti operativan najvjerovatnije od 1. marta.

“Danas smo imali simbolično predstavljanje projekta, sve je već spremno, ali sačekaćemo malo ljepše vremenske uslove, pa će “Nextbike” biti potpuno operativan na proljeće”, kazao je Ćerimović.

Istakao je kako će u Mostaru biti postavljeno ukupno 50 bicikala na osam lokacija.

-“Projekat smo proveli u saradnji s Gradom Mostarom, sufinansiran je od Fonda za zaštitu okoline FBiH i drago mi je da će i Mostarci imati priliku koristiti ovaj sistem javnih bicikala, da će imati priliku koristiti bicikl kao svoje prevozno sredstvo i sigurno će to biti novi oblik javnog prevoza, koji će za njih biti ekonomičan, cjenovno i ekološki prihvatljiv, ali sigurno dobar i za njihovo zdravlje”, naglasio je Ćerimović.

Ispred Kosače je upriličeno fotografisanje Djeda Mrazeva i građana Mostara, a druženje se nastavilo u Zimskom gradu Adventu na Šetalištu uz muziku i božićno-novogodišnje delikatese.

Kao i prethodnih godina, Djeda Mrazovi najmlađim građanima Mostara koji su se zatekli na ulicama dijelili su slatkiše, te prigodne poklone.

Za bezbjednost svih biciklista brinuli su se pripadnici MUP HNK-a.

(Fena)