Poziv zainteresovanim za info sesiju o Programu Interreg Evropa

Uprava za evropske integracije i Zajednički sekretarijat Programa međuregionalne saradnje ”Interreg Evropa 2021. – 2027.” pozivaju potencijalne prijavioce u BiH da učestvuju u informativnoj sesiji o programu i mogućnostima koje nude u skorašnjemu periodui. Sesija će biti održana 16. januara 2024. godine u online obliku, u trajanju od 10 do 11,30 sati.

BiH je u junu ove godine potpisala Pismo saglasnosti o provođenju Programa ”Interreg Evropa” i time stekla pravo na učestvovanje u njemu, zajedno s ostalih šest IPA i NDICI zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Riječ je o programu teritorijalne saradnje, čijim su osnovnim fokusom regionalni razvoj i izrada relevantnih politika s ciljem smanjenja nejednakosti u smislu razvoja, rasta i kvaliteta življenja na svim evropskim prostorima. Program trenutno raspolaže s budžetom u iznosu od 397 miliona eura, a očekuju se dodatna povećanja s ciljem finansiranja učestvovanja sedam novih članica. Više je informacija o samomu programu dostupno na službenoj mrežnoj stranici (https://www.interregeurope.eu/).

S obzirom na to da su prva dva poziva za podnošenje projektnih prijava u sklopu Programa provedena prije uključivanja novih zemalja članica, za početakmarta 2024. godine planirano je raspisivanje ograničenoga poziva za uključivanje partnera iz novih zemalja u već odobrene projekte, što je prilika i za Bosnu i Hercegovinu.

Zainteresovani se mogu, najkasnije do 12. januara 2024. godine, prijaviti za učešće popunjavanjem e-obrasca (https://docs.google.com/forms/d/15Xo95wRRstwJhHSlDxrCXNNEtS2yUseM3DrDkxS…).

Sama će se sesija odvijati na engleskom jeziku, a najavljena je na službenoj mrežnoj stranici Programa (https://www.interregeurope.eu/news-and-events/news/information-events-in…).

(NovaSloboda.ba)