Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 19. marta

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine održaće se 19. marta u Bruxellesu, najavio je u petak glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano, dok traju diplomatski napori da dvije strane naprave pomak u normalizaciji međusobnih odnosa poslije odluke Kosova da u platnom prometu ukine srpski dinar.

Stano je na brifingu za novinare u petak rekao da je posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozvao glavne pregovarače u Bruxelles kako bi nastavili razgovore o odluci Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara u finansijskim transakcijama i trgovinama.

Izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je kako nije uspio kosovskog premijera Albina Kurtija obavezati na suspenziju uredbe o zabrani dinara.

Escobar je poručio da SAD i EU “rade na dugoročnom rješenju”, koje bi podrazumijevalo elektronski transfer u eurima kroz finansijski sistem Kosova, naglasivši da je “potrebno rješenje”.

“Zato sam pitao premijera da suspenduje odluku dok mi, zajedno s EU, dakle SAD, i s Kosovom, radimo na dugoročnom rješenju. To podrazumijeva elektronske transfere u eurima kroz sistem Kosova. Ali, sad moramo nešto hitnoreduzeti. Nažalost, nisam ga (Kurtija) na to uspio obavezati”, rekao je američki diplomata za RFE, prenosi Beta.

Ured srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića najavio je da će se on u petak naveče sastati s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je prošle sedmice boravio u Prištini, a potom i američki diplomata  Escobar.

Kurti je sredinom februara poručio da se kosovska vlada neće miješati u odluku CBK o ukidanju upotrebe dinara u platnom prometu i da ta odluka neće biti poništena, ali će se utvrditi rok za prilagođavanje.

Podsjetimo, na Kosovu je od 1. februara stupila na snagu uredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer desetine thiljada Srba plate, penzije i socijalna davanja primaju u dinarima, koje koriste i za kupovinu i prodaju.

Europska unija istaknula je zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Srbija iz svog proračuna isplaćuje 60.946 plaća i mirovina na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i financira pučke kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana,  a stajalište Beograda je da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja “izravno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih sredstava za život”, pišu mediji.

Kosovo, pak, insistira na transparentnosti u novčanom prometu i tvrdi kako Srbija zloupotrebljava novac u ime Srba s Kosova.

“Predsjednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 miliona eura na Kosovo. Da 800 miliona eura dolazi na Kosovo, Srbi s Kosova bi imali iste prihode kao građani Japana”, izjavio je ranije kosovski pregovarač Besnik Bislimi, ustvrdivši da na Kosovo iz Srbije “dolazi manje od 200 miliona eura”. “Uspostavljanjem transparentnosti, Vučić će morati objasniti gdje ide drugi novac”, rekao je Bislimi, podsjeća Hina.

(Fena)